Ons Natuurgenot

Ons Natuurgenot. De aquariumvereniging voor Gouda en omstreken. Een vereniging van en voor aquariumliefhebbers, maar ook voor de liefhebbers van alle andere koudbloedige dieren, zoals planten, slakken, kreeften, insekten enzovoorts. En dit al meer dan 80 jaar.
In die tachtig jaren hebben we gefotografeerd. Een bloemlezing:

1942


1965


1977


1981


2004


2010

De laatste jaren zien we bij onze leden een interesse verschuiving. En dat is dan ook het onderscheidende vermogen van de vereniging. Men wil het anders. Vooral de jonkies (denk aan 20-35 jaar) willen natuurgetrouw. Geen overbekende, vaak o zo mooie “aangeharkte tuinen”, maar biotopen, waarbij de vissen centraal staan. Nog steeds esthetisch, maar anders. Bijvoorbeeld, waarom altijd een dichte kast bij Menno:

 

 

Of de bakken van Mascha (één van de velen), Raymond (Äzie), Alexander (Amazone), Steven (Black water) en Ivo (Black water).

Maar ook de oude garde (vanaf 35 jaar) zoekt uitdagingen. Zoals bijvoorbeeld “groen is mooi”.

Of hoezo veel verschillende planten? Robert zoekt het in grote groepen op 1.60 meter.

Natuurlijk weten we wel hoe we een plantenaquarium kunnen opzetten. De Estimative index is ons niet vreemd. Toevoegen van extra fosfaat en kalium en Co2 ook niet. Maar we betreden ook minder betreden paden. Denk aan een Walstad (NPT) aquarium.

En het aquarium van Jan mag niet ongenoemd blijven.

Dus zeewater hebben we ook.

Zoals elke vereniging organiseren we:

  • Excursies (van een bezoek aan de Zoo Antwerpen tot een bezoek aan maanvissenkweker Jos Hut)
  • Avonden (lezingen met discussie door de leden zelf, praktijk, sprekers en discussieavonden, enz.)
  • Doedagen bij het maken van achterwanden
  • Een BBQ

En de lijst kan langer. Waar ONG ook anders is, is dat we een fantastisch magazine hebben.

Maar wat ONG echt anders maakt, is de interesse in de biotopen. Als u geïnteresseerd bent in de “Hollandse school”, is Paluzee misschien meer voor u, qua gelijkgezinden. Voor zeewater is Danio Rerio misschien interessanter. ONG staat echt voorbiotopen.

Maar binnen ons district werken alle verenigingen samen en bent u overal welkom. Door lid te worden van één van de verenigingen kiest u een thuisbasis. ONG kan dat voor u zijn, maar dat weet u alleen als u eens vrijblijvend langskomt. Alle informatie vindt u op:

http://www.onsnatuurgenot.nl.